Szülőknek: nevelési tanácsadás

A szülőszerep rengeteg várva várt élménnyel gazdagítja az életünket, ugyanakkor a gyerekek időnként nagyon nehezen megválaszolható kérdések elé is állítanak bennünket. Néha úgy tűnik, nem is olyan egyszerű dolog „elég jó” szülőnek lenni. Ráadásul gyermekünkkel sokszor nagyon más mindennapi tapasztalatokat szerzünk, mint amilyennel mások gyermekei kapcsán már találkoztunk vagy akár a saját másik gyermekünk esetében, így aztán könnyen el lehet bizonytalanodni.

A szülőkonzultáció során alapvetően úgy tekintek a szülőkre, mint olyan kompetens személyekre, akik a legjobbat akarják a gyermeküknek és a legjobban ismerik a gyermeküket, azonban előfordulhat, hogy mindennek ellenére is eszköztelennek érzik magukat egy adott probléma kapcsán.

Ezek a problémák nagyon változatosak lehetnek, és általában az alábbi kategóriák szolgálnak támpontul a meghatározásukhoz:

  • Magatartási, érzelmi problémák, regulációs (szabályozási) nehézségek
  • Szorongások, félelmek, gátlások
  • Társas beilleszkedés problémái (pl. nehéz óvodai, iskolai beszokás, beilleszkedés)
  • Tanulással kapcsolatos nehézségek (pl. hirtelen megromló teljesítmény, régebb óta fennálló alul-teljesítés, a figyelem megtartásának problémái stb.)
  • Fejlődési eltérések, lassulások (pl. mozgásfejlődés, értelmi fejlődés, beszédfejlődés, szociális készségek fejlődése kapcsán tapasztalt eltérések)

A hozzám járó 18 évesnél fiatalabb klienseim szüleinek is szülőkonzultáció keretein belül tudok visszajelzést adni a gyermekük állapotáról, a vele végzett munka haladásáról. E visszajelzések során maximálisan betartom a titoktartási kötelezettség szabályait, így a szülőkkel csak saját következtetéseimet, esetleges javaslataimat osztom meg, a fiatalkorú kliensem által elmondott tartalmakat nem. Ugyanebben a keretben van mód a szülői észrevételek, visszajelzések, kérdések megbeszélésére is.