Felnőtteknek, fiataloknak: egyéni pszichológiai segítségnyújtás

Egyéni konzultációra személyes és online formában egyaránt van lehetőség.

Felnőtteknek

A pszichológiai konzultáció akkor nyújt segítséget, ha úgy érzi:

  • Krízisben van, magára maradt egy lelkileg fontos probléma kezelésében
  • Elakadt az életének valamely területén (pl. pártalálás, szakmai út stb.)
  • Visszatérően ismétlődnek ugyanazok a nehézségek az életében
  • Szeretné jobban átlátni, hogy mi miért történik úgy az életében ahogy; és azt is, hogy miképpen tudna ezen változtatni
  • Nagyobb önismeretre vágyik
  • Gyakran stresszes, aggódik, alvásproblémái alakultak ki vagy gyakoribbá váltak a különböző testi tünetek

A pszichológiai konzultáció során célunk az, hogy a probléma gyökerének megismerése, és természetének megértése után  figyelmünket minél hamarabb a megoldásra irányítsuk. pszichológiai konzultációban tehát nem annyira a múlton, mint amennyire a jelenen és a jövőn van a hangsúly, és nem annyira a probléma elemzésére fókuszálunk, mint amennyire az egyéni megoldás megtalálására. A folyamat során a megértésre ható kognitív tachnikák (pl. a személyes jóllétet akadályozó gondolatok, tartalmak, működések felismerése, tudatos megváltoztatása) mellett érzelmekre ható élménytechnikákat (pl. rajzolást, sématerápiás széktechnikát, imaginációs technikákat) is használok. 

Sokszor nagyon hatékonyan rátalálunk segítő nélkül is a számunkra megfelelő problémamegoldási módszerre, krízishelyzetekben azonban gyakran megtörténik, hogy elveszítjük időlegesen a tájékozódási pontjainkat. Ilyenkor a pszichológussal folytatott dialógusban segítséget kaphatunk ahhoz, hogy tudatosan elkezdjünk építkezni saját erőforrásainkra, rátaláljunk új nézőpontokra és arra az érzésre, hogy képesek vagyunk kontrollálni a problematikus élethelyzetet is.

Serdülőknek, fiataloknak

Olyan 16 évesnél idősebb serdülők, fiatalok pszichológiai támogatását végzem, akik érzelmi, teljesítménybéli  vagy társas elakadást élnek át és motiváltak az önismereti munkára. A fiatalok  pszichológiai támogatása legnagyobbrészt beszélgetésen alapszik, de természetesen számos egyéb eszköz (pl. rajzolás, családterápiás bábuk használata) is igénybe vehető, ami segíti az érzések kifejezését, azok gyökerének megértését és a megélt probléma megoldását. Az ülések maximálisan elfogadó, barátságos, könnyed légkörben zajlanak.